+46(0)739 731 144 hello@ibcf.se

Vi har under ett antal år nu vetat genom gedigen forskning att även om vår hud är ett fantastisk skydd som hjälper oss att stå emot yttre påverkan så finns det gränser för vad vår hud klarar av att skydda oss ifrån. Kemikalier i dess alla former är den absolut största faran för vårt välmående.

Lite anatomi och funktioner i huden

Huden är kroppens största organ, som står för mer än 10 procent av kroppsmassan. Huden står för ett stort antal funktioner, inklusive skydd.

Nedan följer några av hudens viktiga funktioner:

Vattenbevarande
Stötdämpande
Taktil känsla
Kaloribevarande
D-vitamin syntes
Temperaturkontrollerande
Hudfett som håller huden elastisk och skyddar mot vatten

Texten nedan är tagen från Svenska Dagbladet och handlar om solskydd, något som ska skydda oss mot solens skadliga strålar- men gör det oss samtidigt utsatta för andra farliga ämnen?

 

Kemikalier i solskydd tar sig in i kroppen visar ny studie | SvD

www.svd.se

Kemiska UV-filter i solskyddsmedel tränger genom huden och ut i blodet. För vissa uv-filter blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk. Det anser den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA efter en ny studie.
Solkrämer och solsprejer ska skydda oss mot brännskador från solen. Därför innehåller de filter som hindrar UV-strålningen från att tränga in i vår hud. Hittills har uppfattningen varit att de kemiska filtren i stort sett stannar kvar på huden när vi har smörjt in oss. 

Resultatet av en amerikansk studie, finansierad av FDA, ställer nu den uppfattningen på ända.

Studien testade fyra olika solskyddsprodukter – två sprejer, en lotion samt en kräm – som innehöll en variation av fyra olika UV-filter. De 24 deltagarna använde solskydden under sju dagar och följde anvisningarna som finns på produkten.

 

Resultatet visar att samtliga filter passerar ut i blodet. Halterna steg för varje dag som studien pågick. Redan första dagen hamnade nivåerna över 0,5 nanogram per milliliter. Det är det gränsvärde som FDA anser ska leda till att man gör utökade toxikologiska tester för att se om risken för cancer, medfödda missbildningar eller andra negativa effekter ökar.

Att UV-filter finns i blodet behöver dock inte betyda att de är farliga.

Anna-Maria Andersson är forskningschef vid det internationella centrumet Edmarc vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Centrumet är världsledande när det gäller forskning på UV-filter och effekter på reproduktion och människor. Hon är inte förvånad över studiens resultat.

– För tio år sedan publicerade vi en liknande studie för tre UV-filter, varav ett finns med i den här studien, benzophenone-3 (BP-3), också kallat oxybenzone. Vi observerade samma höga maxkoncentration av BP-3 i blodet några få timmar efter att krämen smörjts på huden, säger Anna-Maria Andersson.

Som SvD tidigare har rapporterat har hon och hennes kollegor hittat UV-filter i urinen hos förskolebarn i Danmark, framför allt under sommartid. De har även sett att vissa UV-filter påverkar spermier i provrör.

Att UV-filter finns i blodet behöver dock inte betyda att de är farliga, slår de amerikanska forskarna fast. De rekommenderar också alla att fortsätta använda solskyddsmedel. Samma slutsats drar FDA men konstaterar samtidigt att det nu krävs studier som utreder om UV-filter som passerar ut i blodet i halter över gränsvärdet utgör en hälsorisk.

Forskarna lyfter också fram att en svaghet i studien är att deltagarna inte vistades i solen, vilket skulle kunna påverka resultatet. Deltagarna använde även större mängder solskyddsmedel än normalt, eftersom de flesta smörjer in sig både för lite och för sällan.

Till skillnad från i USA, där solskyddsmedel klassas som receptfria läkemedel, klassas de i Europa som kosmetika. UV-filter finns också i hudkrämer, schampo och smink.

Hudcancer är en mycket större och allvarligare risk.

I Sverige står Läkemedelsverket för tillsynen av solskyddsmedel på marknaden. SvD skickade därför studien till Josefin Liljeteg på enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika.

Innebär studiens resultat att det är farligt att använda solskyddsmedel?

– Nej. Jag vill precis som forskarna betona att det här är inte någon anledning att sluta använda solskydd. Hudcancer är en mycket större och allvarligare risk, säger Josefin Liljeteg.

Hon ger rådet att först och främst använda kläder, hatt och solglasögon som skydd och bara komplettera med solkräm eller liknande på oskyddade delar av kroppen.

Under senare år har tekniker för att mäta låga halter av ämnen i blod förbättrats. Många solskyddsmedel innehåller numera också flera UV-filter. Det gör att forskare eller tillverkare framöver även kan behöva studera hur filtren samverkar, så kallade cocktaileffekter.

– Då behöver man ett mycket gediget material med toxikologiska data. Men eftersom vi inte är en forskande myndighet kan vi inte ta fram det själva.

Att hålla koll på de solskyddsmedel som finns på den svenska marknaden har de däremot som sin uppgift.

– I år har vi valt att granska tio produkter. Vi har upptäckt fler som inte kan bevisa den solskyddseffekt som de lovar på flaskan.

Resultatet har blivit att företagen ska ta fram bevisen som krävs. Vilka produkter det är avslöjas i början av juni.

 

Det är inte svårt att se farorna som finns på våra arbetsplatser och vi måste se till av vi är så skyddade som möjligt. För när ”vår rustning” inte håller för yttre påverkan måste vi hitta pålitbara lösningar.

Det är viktigt!!

Ni som är lite mer lässugna på detta område så kan ni klicka på denna länk, från FDA.

Ta hand om varandra.

Brandmännens Cancerfond.

 

Pin It on Pinterest

Dela med dina vänner.